Bucatar
Descrierea ocupatiei:
Bucãtarul realizeazã preparate culinare dupã diferite retete care sã satisfacã exigentele consumatorilor. În acest scop, el se ocupã de pregãtirea produselor alimentare pentru gãtit. Mãsoarã cantitãtile necesare, le amestecã progresiv conform retetei, le pune la dospit, fermentat, copt sau fiert.
Dupã ce preparatele culinare au fost pregãtite, urmeazã împãrtirea lor în portii. Bucãtarul utilizeazã în activitatea sa diferite produse alimentare, unelte si masini cu ajutorul cãrora transformã alimentele în preparate culinare. Ca unelte si masini utilizate mai frecvent pot fi enumerate: cutite, satârul, robotul de bucãtãrie, masini de curãtat si de tãiat zarzavat, masini de tocat, masini de amestecat, friteuza, cuptoare clasice sau cu microunde, agregate frigorifice.
Unităţile de competenţă
Comunicarea la locul de muncă
Desfăşurarea muncii în echipă
Aprovizionarea cu materii prime şi auxiliare a locului de muncă
Asigurarea condiţiilor igienico-sanitare
Organizarea cadrului general de deschidere şi închidere a activităţii secţiei
Prevenirea poluării mediului
Întocmirea documentelor specifice
Pregătirea antreurilor calde şi reci
Pregătirea fripturilor
Pregătirea gustărilor calde şi reci
Pregătirea mâncărurilor din carne
Pregătirea mâncărurilor din legume,orez,ouă, paste făinoase
Pregătirea preparatelor lichide
Prepararea dulciurilor (deserturilor)
Prepararea fondurilor glace
Prepararea mâncărurilor din peşte şi fructe de mare
Realizarea acţiunilor de supervizare şi control
Realizarea aluaturilor de bază
Realizarea salatelor
Realizarea sosurilor.
CURS – Nivel 3 de calificare
COST – 900 lei/Achitabili si in rate
DURATA: 720 ore (20 saptamani)
CONDITII DE ACCES: Invatamant gimnazial sau general obligatoriu