Cofetar – Patiser
Descrierea ocupatiei:
Patiserul preparã în laborator sau în unitãtile industrializate, produsele de patiserie în vederea comercializãrii.
Dupã ce receptioneazã (cantitativ si calitativ) materiile prime si auxiliare, le depoziteazã si le conservã pânã la introducerea în fabricatie. Apoi sorteazã, curãtã, cerne si dozeazã materiile prime, dupã care urmeazã prepararea aluaturilor, cremelor si compozitiilor; dupã aceastã etapã, se trece la modelarea si coacerea preparatelor (foetaje), umplerea si asamblarea produselor de patiserie.
Ultima parte a muncii patiserului constã în finisarea produselor, glasarea si decorarea lor. Utilizeazã dispozitive de încãlzire si coacere (cuptoare, etuve, boilere) masini de preparat si fabricat (malaxoare, laminor, dozatoare automate), echipamente frigorifice (frigidere, vitrine frigorifice, dulapuri si camere frigorifice) si alte ustensile cum ar fi: forme pentru decor, trusã de sprituit, diverse vase, site, unelte, dulapuri, cântare, cazane, tãvi etc.
Unităţile de competenţă
Comunicarea interactivă la locul de muncă
Efectuarea muncii în echipă
Aplicarea normelor de protecţie a mediului
Aplicarea normelor igienico-sanitare
Aplicarea NPM şi NPSI
Asigurarea aprovizionării cu materii prime şi produse alimentare
Organizarea şi întreţinerea locului de muncă
Planificarea activităţii proprii
Ambalarea şi pregătirea pentru comercializare a produselor
Asigurarea calităţii produselor
Exploatarea echipamentelor pentru copt şi răcit
Exploatarea echipamentelor pentru pregătirea semifabricatelor de patiserie
Manipularea, conservarea şi depozitarea materialelor şi produselor alimentare
Prepararea produselor de patiserie/cofetărie
Prepararea semipreparatelor de patiserie
Realizarea decoraţiunilor pentru produsele de cofetărie/patisserie.
CURS – Nivel 3 de calificare
COST – 900 lei/Achitabili si in rate
DURATA: 720 ore (20 saptamani)
CONDITII DE ACCES: Invatamant gimnazial sau general obligatoriu